Το φαγητό τη νύχτα “ύποπτο” για καρκίνο του μαστού

Το φαγητό τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Δοκιμές σε γυναίκες διαπίστωσαν ότι εκείνες που δεν έτρωγαν κάποιο σνακ ανάμεσα στο βραδινό τους γεύμα και το πρωινό τους την επόμενη μέρα, είχαν σημαντικά καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης τους. Προηγούμενες έρευνες, έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι το σάκχαρο αίματος τροφοδοτεί την ανάπτυξη των παθολογικών κυττάρων, ενώ η ινσουλίνη (η ορμόνη που διασπά τη γλυκόζη) την διεγείρει.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου Moores του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), μελετώντας 2.212 γυναίκες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερες ώρες περνούσαν το βράδυ νηστικές, τόσο καλύτερα ρυθμισμένα ήταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Τα ευρήματα της μελέτης , που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση "Cancer, Epidemiology Biomakers and Prevention" (CEBP), έδειξαν ότι για κάθε 3 πρόσθετες ώρες που μεσολαβούσαν ανάμεσα στο βραδινό και στο πρωινό γεύμα, οι εθελόντριες είχαν 4% χαμηλότερα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Είχαν επίσης κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθολογική γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία αντιπροσωπεύει τα επίπεδα σακχάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Οι φυσιολογικές τιμές της είναι μέχρι 6%, ενώ η τιμή-στόχος για τους πάσχοντες από διαβήτη είναι μικρότερη ή ίση με 7%.

Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, η σύσταση για παρατεταμένη αφαγία το βράδυ μπορεί να προστεθεί στις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες, ανέφεραν οι ερευνητές. "Έως ότου γίνει αυτό, καλό είναι να φροντίζουμε να τρώμε το βραδινό μας μέχρι τις 8-9 το βράδυ και από κει και πέρα να μένουμε νηστικοί έως το πρωί", συνέστησε η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρουθ Πάτερσον.