Πολλά υποσχόμενα είναι τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής σε ανθρώπους, της νέας θεραπείας αντισωμάτων για τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.
Αναφορές στο περιοδικό Nature δείχνουν ότι οι εγχύσεις μιας νέας γενιάς αντισωμάτων, των λεγόμενων αντισωμάτων ευρείας εξουδετέρωσης θα μπορούσαν να καταστείλουν προσωρινά την ποσότητα του ιού του HIV στο αίμα του ασθενούς. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με περαιτέρω έρευνα, θα μπορούσαν να ενισχυθούν σημαντικά οι τρέχουσες θεραπείες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα νέα αντισώματα έχουν επίδραση εναντίον τουλάχιστον του 80% των στελεχών του HIV, ενώ είναι και εξαιρετικά ισχυρά από ανοσολογική άποψη. Παράγονται με φυσικό τρόπο στο 10% - 30% των ασθενών με HIV, μετά από αρκετά έτη λοίμωξης. Έως τότε όμως, ο ιός έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να αποφεύγει ακόμη και αυτά τα ισχυρά αντισώματα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, κατάφεραν να απομονώνουν και να κλωνοποιούν αυτά τα αντισώματα, χορηγώντας τα έγκαιρα στον οργανισμό του ασθενούς, προτού ο ιός προλάβει να παράγει τις κατάλληλες μεταλλάξεις.
Οι ερευνητές χορήγησαν μια δόση του αντισώματος σε 29 φορείς και μη του ιού HIV στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, τους οποίους έθεσαν υπό δίμηνη ιατρική παρακολούθηση. Και στους οκτώ φορείς που πήραν την μεγαλύτερη δοσολογία, η ποσότητα του ιού στο αίμα τους μειώθηκε από οκτώ έως 300 φορές, επί ένα μήνα.
Όμως, λόγω της ικανότητας του ιού να μεταλλάσσεται γρήγορα, σε μερικούς ασθενείς ήταν σε θέση να «ξεγελάσει» τη θεραπεία αλλάζοντας δομή με την πάροδο του χρόνου. Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση αυτής της θεραπείας, παράλληλα με τα τρέχοντα φάρμακα ή μαζί με άλλα αντισώματα.
Αρκεί τώρα να διερευνηθεί κατά πόσο η έγχυση αντισωμάτων θα μπορούσε να προστατεύσει τους ανθρώπους από την λοίμωξη του ιού του HIV , μπλοκάροντας την μόλυνση προτού η νόσος εγκαθιδρυθεί.