Το σκόρδο ασπίδα προστασίας από το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Μια ουσία του σκόρδου προστατεύει τον εγκέφαλο από την γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτή, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι διαπίστωσαν ότι ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται στο σκόρδο είναι το κλειδί. «Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής», είπε ο Ζεζόνγκ Γκου, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας και ανατομικών επιστημών .«Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το σκόρδο, ως υπερτροφή, επειδή οι ενώσεις που περιέχει είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών», προσέθεσε.

Η ομάδα του Γκου εξέτασε την ικανότητα του θρεπτικού συστατικού για την αναστολή - και ενδεχομένως ακόμη και την αντιστροφή – της βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου που προκαλείται από το περιβαλλοντικό στρες. Το περιβαλλοντικό στρες θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διαδικασία της γήρανσης, το κάπνισμα, τη ρύπανση, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κλπ.

«Τα μικρογλοιακά κύτταρα, είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, που είναι η πρώτη και κύρια γραμμή άμυνας στο κεντρικό νευρικό σύστημα», επεσήμανε ο κ. Γκου. «Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του εγκεφάλου που ανανεώνονται σπάνια, τα μικρογλοιακά κύτταρα ανταποκρίνονται σε φλεγμονή και στις περιβαλλοντικές πιέσεις , με τον πολλαπλασιασμό τους», προσέθεσε.

«Η αύξηση του αριθμού των μικρογλοιακών κυττάρων, θα μπορούμε επίσης να αυξήσει την ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου και προωθεί τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η εγκεφαλική ισχαιμία, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ», εξήγησε ο κ. Γκου.

Το θρεπτικό συστατικό του σκόρδου προωθεί την παραγωγή αντιοξειδωτικών, τα οποία δρουν προστατευτικά και έχουν θεραπευτικά οφέλη σε άλλα κύτταρα του εγκεφάλου.
«Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς το σκόρδο ωφελεί τον εγκέφαλο, καθιστώντας τον πιο ανθεκτικό στην πίεση και τη φλεγμονή που σχετίζεται με νευρολογικές ασθένειες και τη γήρανση», κατέληξε ο κ. Γκου.