Το παθητικό κάπνισμα επικίνδυνο για την υγεία των ούλων

Παλιότερες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με παθήσεις των ούλων αλλά μια νέα μελέτη έδειξε ότι ακόμα και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 3.000 ατόμων ηλικίας 20 ετών , οι οποίοι δεν κάπνιζαν. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι το 62% των ατόμων που εκτίθονταν δευτερογενώς στο καπνό του τσιγάρο διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ουλίτιδα, μια κατάσταση που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει ακόμα σε απώλεια των δοντιών.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε προφορικές εξετάσεις και έδωσαν δείγματα αίματος ως μέρος της έρευνας της Αμερικανικής Εθνικής Υγείας και Διατροφής , που διενεργήθηκε κατά την χρονική περίοδο 2009-2012. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 57% των ατόμων είχαν εκτεθεί στον καπνό άλλων, ενώ ακριβώς κάτω από το ένα τρίτο είχε προβλήματα στα ούλα.

Η ουλίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση όπου τα ούλα πρήζονται, μολύνονται και προκαλείται έντονος πόνος, και στο ΕΣΥ εκτιμούν ότι περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ενηλίκων στη Βρετανία πάσχουν από ουλίτιδα και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά. Η κατάσταση αυτή κάνει τα ούλα να υποχωρούν, αποδυναμώνοντας έτσι την υποστήριξη για τα δόντια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι μία από τις κύριες αιτίες της απώλειας δοντιών στους ενήλικες, ενώ η νέα μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει το παθητικό κάπνισμα με την ασθένεια σε μη καπνιστές.