Τρία ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Μόλις τρία ποτά την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη. Ο οργανισμός World Cancer Research Fund προειδοποιεί ότι η κατανάλωση 10γρ αλκοόλ την ημέρα –ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με ένα αλκοολούχο ποτό- αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 4%. 

Ως αποτέλεσμα, τα τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα, εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες του WCRF ανέλυσαν συνολικά 34 μελέτες , για την κάλυψη 8.2 εκατομμυρίων άτομα εκ των οποίων πάνω από 24.500 είχαν καρκίνο του ήπατος. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να συνδέεται στενά με διάφορους τύπους καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνο του ήπατος.

Ο WCRF συνιστά στις γυναίκες να προσπαθήσουν να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα και τους άνδρες σε δύο. «Περίπου τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος. Μέχρι τώρα ήμασταν σίγουροι για την ποσότητα του αλκοόλ που ενδέχεται να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος. Αλλά η έρευνα που παρουσιάστηκε σε αυτή την έκθεση είναι αρκετά ισχυρή για να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Αμάντα Μακλίν.

Το 2012, υπήρχαν 4.703 περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι παρέμεναν σε ένα υγιές βάρος και δεν έπιναν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, καλό θα είναι η κατανάλωση του αλκοόλ να γίνεται βάσει των κατευθυντήριων συστάσεων, που αναφέρουν ότι το επιτρεπτό όριο για τη γυναίκες είναι 2-3 μονάδες την ημέρα , που ισοδυναμούν με ένα ποτήρι 175ml, και 3 -4 μονάδες την ημέρα για τους άνδρες, που ισοδυναμούν με 250ml.