Νέο τεστ αίματος διαγιγνώσκει έγκαιρα την οστεοαρθρίτιδα

Μια απλή μια ανέξοδη εξέταση αίματος θα μπορεί να διαγιγνώσκει την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, μέχρι και μια δεκαετία νωρίτερα από ό, τι οι σημερινές τεχνικές, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα, προκαλείται από τη φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις , που λαμβάνουν την πίεση από την κάμψη, την ανύψωση και το γονάτισμα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέταση που να διαγιγνώσκει έγκαιρα την νόσο πάρα μόνο όταν φτάσει σε τόσο προχωρημένο στάδιο, όπου οι αρθρώσεις είναι πλέον κατεστραμμένες και η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπεία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ παρατήρησαν ότι ακόμα και μια σταγόνα αίματος μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία για την πάθηση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα έχουν στο αίμα τους υψηλότερες συγκεντρώσεις δύο ενώσεων από ότι οι υγιείς άνθρωποι. Η δοκιμή είναι πολύ γρήγορη και ανέξοδη και είναι σε θέση να εντοπίσει την ασθένεια πριν εξελιχθεί και να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες του πόνου.

«Αυτό είναι ένα αξιόλογο και αναπάντεχο εύρημα. Θα μπορούσε να βοηθήσει την διάγνωση στο πρώιμο στάδιο και να δοθεί η κατάλληλη και αποτελεσματικότερη θεραπεία για την αρθρίτιδα », ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Νάιλα Ραμπάνι.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα που να αναδομούν το χαμένο χόνδρο, ενώ η άσκηση μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της ασθένειας. «Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η διόρθωση της στάσης του σώματος, οι αλλαγές στην διατροφή, μπορεί να είναι αποτελεσματικές, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις», προσέθεσε η Δρ. Ραμπάνι.