Πιο νωρίς στην εφηβεία μπαίνουν τα κορίτσια με καπνίστριες μητέρες

Η εφηβεία ξεκινά πιο νωρίς για τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, αναφέρει μια νέα αυστραλιανή μελέτη.

Οι πιθανές επιπτώσεις του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό, και μπορεί να εμφανιστούν κατά τη γέννηση ή αργότερα στην παιδική ηλικία και την εφηβεία. Οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών που σχετίζονται με το κάπνισμα των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, το άσθμα, το διαβήτη τύπου 2 και τη παχυσαρκία.

Αλλά η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, αποκάλυψε πως ορισμένες επιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου και να έχουν αντίκτυπο ακόμα και στην ενήλικη ζωή. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι πέρα απο τον κίνδυνο καρκίνου στα όργανα αναπαραγωγής για τις κόρες των γυναικών που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, υπάρχουν και επιπτώσεις σε βιολογικό επίπεδο», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Άλισον Μπέχι.

Οι ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο της Κάνμπερα αξιολόγησαν πληροφορίες από 1.500 κορίτσια σχετικά με το ιστορικό καπνίσματος των μητέρων τους και παρακολούθησαν τα κορίτσια από τη γέννηση τους μέχρι την ηλικία των 12-13 ετών. Κατά την διάρκεια της μελέτης , σε 845 κορίτσια ξεκίνησε η εμμηνόροια.

Οι ερευνητές βρήκαν αρκετούς παράγοντες που επηρέασαν την ηλικία κατά την οποία τα κορίτσια είχαν την πρώτη τους περίοδο: η ηλικία έναρξης της έμμηνου ρύσης της μητέρας , το σωματικό βάρος , το βάρος γέννησης και το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φάνηκε ότι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, μόνο αν η μητέρα κάπνιζε τις περισσότερες ημέρες, και όχι μόνο περιστασιακά. Οι κόρες που εκτίθονταν στο καπνό της μητέρας μέσα στη μήτρα , είχαν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν την εμμήνο ρύση σε πρώιμη ηλικία, συγκριτικά με τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν.