Τα τάμπλετ πιο επικίνδυνα για τον αυχένα από τους υπολογιστές

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσκευές, όπως τα τάμπλετ, εντείνουν έως και τρεις φορές την πίεση στους μύες του λαιμού συγκριτικά με τους επιτραπέζιους υπολογιστές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη καθώς και μία σειρά από άλλα ορθοπεδικά προβλήματα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ergonomics, κατέδειξε ότι η χρήση του τάμπλετ απαιτεί μια μεγάλη κάμψη της κεφαλής και του αυχένα , με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμού στον αυχένα για τους χρήστες.

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, πραγματοποίησαν μια μελέτη σε 33 φοιτητές που χρησιμοποιούσαν τακτικά τους υπολογιστές τύπου τάμπλετ. Οι χρήστες ελέγχθηκαν σε μια ποικιλία θέσεων και κατά την ανάγνωση και την πληκτρολόγηση, για 2-5 λεπτά. Ακτινογραφίες και άλλες δοκιμασίες χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η άσκηση πίεσης στον αυχένα και το κεφάλι κατά την διάρκεια της χρήσης.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι κατά την διάρκεια της χρήσης της ταμπλέτας ασκούνταν 3 έως 5 φορές μεγαλύτερη πίεση στον αυχένα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη στάση σώματος. Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν υπήρξε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην απλή ανάγνωση και την πληκτρολόγηση.

"Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση των υπολογιστών τύπου τάμπλετ", επεσήμαναν οι ερευνητές.

"Η χρήση του τάμπλετ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιβαρύνει τον αυχένα, ειδικά εάν τοποθετείται σε επίπεδη θέση στην αγκαλιά σας. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες του λαιμού τεντώνονται πολύ καθώς το κεφάλι κάνει μεγάλη κάμψη για να έχει κατεύθυνση προς το στήθος", προσέθεσαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, η απώλεια της "φυσικής καμπύλης" της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης οδηγεί σε αυξημένη πίεση στο λαιμό. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κακή στάση του σώματος σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τον πόνο στην πλάτη, την αύξηση βάρους, τη δυσκοιλιότητα, τις ημικρανίες κλπ.