Ένα ζεστό ρόφημα λύνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας

Ένα ζεστό ρόφημα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι ή ακόμα και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό τονώνουν το έντερο, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα.

Ο Δρ Φελίς Σνολ Σάσμαν , γαστρεντερολόγος από το Ιατρικό Κολλέγιο Weill του Πανεπιστημίου Cornell, των ΗΠΑ, είπε ότι τα ζεστά ροφήματα διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν στην καλύτερη πέψη. Η συμβουλή του υποστηρίζεται από μια μελέτη που διαπίστωσε ότι τα ζεστά ροφήματα αυξάνουν την «επιθυμία για αφόδευση.»

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ζεστά ροφήματα δρουν αγγειοδιασταλτικά, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία στο πεπτικό σύστημα γεγονός που βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και την καλύτερη δραστηριότητα του εντέρου. Επομένως λανθασμένα πιστεύουμε ότι η καφεΐνη είναι εκείνη που μας στέλνει στην τουαλέτα. Ακόμα και τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη αυξάνουν στην επιθυμία για τουαλέτα.

Επίσης η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα του εντέρου και κατ επέκταση την επιθυμία για αφόδευση.

Πέρυσι αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μασάζ μπορεί να μειώσει την δυσκοιλιότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν εφαρμόζοντας ελαφρά πίεση προς το περίνεο – την περιοχή ανάμεσα στον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα - βοήθησε τους δυσκοίλιους ανθρώπους να έχουν μια καλύτερη κινητικότητα στο έντερό τους.

Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, καθώς η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί όταν δεν τρώμε τρόφιμα με αρκετές φυτικές ίνες, από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ή ακόμα όταν αγνοούμε την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα. Μερικές φορές, η δυσκοιλιότητα είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως η κωδεΐνη, ή συμπληρωμάτων διατροφής όπως ο σίδηρος ή μπορεί να προκληθεί από άγχος ή κατάθλιψη.