Και οι μπαλαρίνες προκαλούν προβλήματα σε δάχτυλα και νύχια!

Μπορεί τα ψηλά τακούνια να είναι οι συνήθεις «ύποπτοι» για προβλήματα στα πόδια, αλλά ένα χειρουργός ποδίατρος προειδοποίησε ότι και οι μπαλαρίνες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στα πόδια, από κάλους μέχρι και ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών. Αυτό οφείλεται στο ότι τα ίσια παπούτσια τύπου «μπαλαρίνα» σφίγγουν τα δάχτυλα και ασκείται μεγάλη πίεση στα νύχια των ποδιών. 

Αυτό οδηγεί το νύχι σε καμπύλη, με αποτέλεσμα συχνά να διεισδύει στο δέρμα προκαλώντας πόνο, μόλυνση, και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό.

Τα νύχια είναι κατασκευασμένα από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα οποία σκληραίνουν από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Μεγαλώνουν από μέσα προς τα έξω , σε σχήμα μισοφέγγαρου στη βάση των νυχιών, συνήθως σε ένα ρυθμό από 0,1 έως 0,2 χιλιοστά την ημέρα. Ορισμένοι παράγοντες ανάμεσα στους οποίους είναι και τα σφιχτά παπούτσια, εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη των νυχιών με αποτέλεσμα ή να μεγαλώνουν προς τα μέσα, να αλλάζουν σχήμα, να κάμπτονται ή να διεισδύουν στην σάρκα στο πλάι των νυχιών.

«Είναι ασυνήθιστο, αλλά στην χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια μόλυνση που θα μπορούσε να πάει μέχρι το κόκκαλο - αυτό ονομάζεται οστεομυελίτιδα – μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον ακρωτηριασμό του δαχτύλου», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικ Ονίλ.

«Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα με διαβήτη ή σε άτομα που έχουν κακή κυκλοφορία, στα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις τόσο εύκολα. Αλλά όποιος αφήνει αναπτυσσόμενες μολύνσεις στα νύχια του ποδιού χωρίς θεραπεία, θα μπορούσε να καταλήξει στο νοσοκομείο για ισχυρά αντιβιοτικά», προσέθεσε.