Το κόκκινο κρασί και τα φιστίκια προλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή μια χούφτα φιστίκια βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας της μνήμης, διότι και τα δύο περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά, αναφέρει μια νέα μελέτη. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο τα φιστίκια όσο και τα κόκκινα σταφύλια από όπου προέρχεται το κόκκινο κρασί περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία, και θα μπορούσαν να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη είναι ευρέως γνωστό για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, αλλά μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων πιστεύουν ότι έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για λειτουργίες όπως η μνήμη, η μάθηση και η διάθεση.

Η τελευταία έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Άσοκ Σέτι, καθηγητή στο Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Ιατρικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής στο Τέξας, έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από σοβαρές νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ο Δρ. Σέτι και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του, ανέφεραν ότι η θεραπεία με ρεσβερατρόλη είχε προφανή οφέλη στις λειτουργίες της μάθησης, της μνήμης και της διάθεσης σε πειράματα σε ηλικιωμένους αρουραίους.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Σέτι.
«Στους αρουραίους ελέγχου που δεν έλαβαν ρεσβερατρόλη, η ικανότητα μάθησης διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά η ικανότητα να κάνουν νέες χωρικές μνήμες μειώθηκαν σημαντικά μετά από 22-25 μήνες. Αντίθετα, τόσο η χωρική μάθηση όσο και η μνήμη βελτιώθηκαν σημαντικά στους αρουραίους που έλαβαν ρεσβερατρόλη», προσέθεσε.

Οι αρουραίοι που έλαβαν το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό παρουσίασαν σημαντικά βελτιωμένη ροή του αίματος, και είχαν ένα χαμηλότερο επίπεδο χρόνιας φλεγμονής στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.