«Όχι» στα τάμπλετ, πριν από τον ύπνο, για τους μαθητές

Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν κοιμούνται αρκετά, και οι ειδικοί αναφέρουν ότι για αυτό ευθύνεται η χρήση των υπολογιστών τύπου τάμπλετ και τα ροφήματα με καφεΐνη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών πρέπει να κοιμούνται 9 ώρες την ήμερα,  ενώ τουλάχιστον για οκτώ ώρες την ημέρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ηλικία 12 έως 17 ετών. Ωστόσο οι ερευνητές σε μελέτη που διενήργησαν 1.100 γονείς ηλικίας 42 ετών,  διαπίστωσαν ότι το 90% των παιδιών τους δεν κοιμούνται όσο χρειάζονται.

 «Έχουμε αποδείξει την αρνητική επίδραση της εκπομπής φωτός από συσκευές όπως τα τάμπλετ και τα κινητά, πριν από τον ύπνο. Τώρα βλέπουμε πώς οι κανόνες των γονιών και η καθημερινότητα σχετικά με την τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου των παιδιών τους», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Άννα-Μαρία Κλάνγκ του πανεπιστημίου του Πεν.

«Έχουμε δείξει ότι η ανάγνωση σε ένα τάμπλετ πριν τον ύπνο, σε σύγκριση με την ανάγνωση ενός τυπωμένου βιβλίου, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, να διαταράξει το βιολογικό ρολόι , και να υποβαθμίσει την εγρήγορση το επόμενο πρωί», προσέθεσε. Το βιολογικό μας ρολόι ρυθμίζεται από τις αισθήσεις και κυρίως από τον τρόπο που το μάτι αντιλαμβάνεται το φως και το σκοτάδι. Ο μηχανισμός αυτός κυβερνά τους καθημερινούς ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου και την αφύπνισης.

Η έλλειψη ύπνου στα παιδιά και τους εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και μειωμένη απόδοση στο σχολείο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αθλητικές κακώσεις, εναλλαγές στη διάθεση και σε επιδείνωση της παχυσαρκίας, λένε οι ερευνητές. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι στην εφηβεία, η έλλειψη ύπνου μπορεί να σχετίζεται με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η κατάχρηση ουσιών και οι αυτοκτονικές συμπεριφορές.