Το καλό λίπος καταπολεμά την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Το λίπος μπορεί να προστατεύσει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το καφέ λίπος, είναι το λεγόμενο «καλό» λίπος το οποίο είναι ευεργετικό για το σώμα. Οι ενήλικοι έχουν μια μικρή ποσότητα καφέ λίπους συγκεντρωμένο στο εμπρός και πίσω μέρος του αυχένα και το πάνω μέρος της πλάτης, το οποίο καίει θερμίδες προκειμένου να παραχθεί θερμότητα. Αντίθετα το «κακό» λευκό λίπος είναι αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης θερμίδων και συγκεντρώνεται γύρω από το στομάχι. Σε αντίθεση, το λευκό λίπος είναι ενοχλητική, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα του καφέ λίπους έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και καλύτερο μεταβολισμό για την καύση του λευκού λίπους. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ικανότητα του καφέ λίπους για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό ιατρικό όπλο κατά του διαβήτη.

Η μελέτη συνέκρινε την ενεργειακή δαπάνη κατά την ανάπαυση, τη χρήση της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη των υγιών ανδρών με είτε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα του καφέ λιπώδους ιστού. Αυτοί οι άνδρες τοποθετήθηκαν είτε σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας ή εκτέθηκαν σε ηπίως ψυχρές θερμοκρασίες για πέντε έως οκτώ ώρες. Καθ 'όλη την διάρκεια της μελέτης η ομάδα διεξήγαγε εμπεριστατωμένες αναλύσεις των διαφόρων σωματικών δειγμάτων.

«Δείξαμε ότι η έκθεση σε ήπιο κρύο αύξησε τη συνολική δαπάνη ενέργειας του σώματος, αύξησε την απομάκρυνση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος και βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άνδρες που έχουν σημαντικές ποσότητες καφέ λιπώδους ιστού. Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την ιδέα ότι το καφέ λίπος μπορεί να λειτουργήσει ως αντι-διαβητικό», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Λάμπρος Συντώσης από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.