Τα ζεστά πόδια ασπίδα για την γρίπη και το κρυολόγημα

Οι κάλτσες ή ένα ζευγάρι παντόφλες μπορούν να μας προστατέψουν από τα κρυολογήματα και την γρίπη, καθώς τα κρύα πόδια αυξάνουν τον κίνδυνο σύλληψης των ιών, αναφέρει μια μετα-ανάλυση προγενέστερων μελετών.

Ο Δρ. Ρον Έκλες, διευθυντής του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, έχει μελετήσει το θέμα για πάνω από 25 χρόνια και έχει πραγματοποιήσει μια ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας σχετικά με το θέμα.

Πολλοί άνθρωποι «κουβαλούν» τα μικρόβια και τους ιούς της γρίπης στην μύτη τους, χωρίς να προκαλούνται συμπτώματα. Αλλά αν πέσει η θερμοκρασία των ποδιών τους, προκαλείται μια αλλαγή σε ολόκληρο το σώμα που οδηγεί την μύτη να κρυώνει, ανέφερε.

«Η ψύξη των ποδιών οδηγεί στην συστολή των αιμοφόρων αγγείων της μύτης. Το δέρμα γίνεται λευκό, το εσωτερικό της μύτης και του λαιμού γίνεται λευκό και η ροή του αίματος προς την μύτη μειώνεται», εξήγησε ο Δρ. Έκλες, προσθέτοντας ότι «τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις βρίσκονται στο αίμα, έτσι όταν μειώνεται η ροή του αίματος μειώνονται και τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τους ιούς».

Επίσης το κρύο επιβραδύνει την κίνηση των τριχοειδών που υπάρχουν στην μύτη τα οποία φιλτράρουν την σκόνη και τα μικρόβια, επιτρέποντας έτσι τον ιό να εισβάλλει στον οργανισμό.

«Εάν έχετε μια ασθένεια όπως η βρογχίτιδα - θα πρέπει να κρατήσετε τη μύτη σας ζεστή, το χειμώνα, να φοράτε ζεστά παπούτσια και μην αφήνετε τα πόδια σας να βραχούν», επεσήμανε ο Δρ. Έκλες.