Η σωματική άσκηση της εγκύου προστατεύει το παιδί από την υπέρταση

Tα παιδιά των μητέρων που είναι σωματικά δραστήριες ειδικά στους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης – έχουν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στην ηλικία των 10 ετών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια αργότερα στη ζωή τους, ενώ η τελευταία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι αυτή η τάση μεταβάλλεται εάν είναι μεγαλύτερη η σωματική δραστηριότητα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη. 

Οι ερευνητές αρχικά αξιολόγησαν 51 γυναίκες για μια περίοδο πέντε ετών με βάση τη φυσική τους δραστηριότητα όπως το τρέξιμο ή το περπάτημα σε όλη την εγκυμοσύνη και μετά την εγκυμοσύνη. Σε συνέχεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική άσκηση σε ένα υποσύνολο 12 γυναικών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, σχετιζόταν με την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στα παιδιά τους σε ηλικία 8 έως 10 ετών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα της μητέρας σχετίζεται με «μια μεταβολή στο βάρος γέννησης σχέση και τη συστολική αρτηριακή πίεση του παιδιού".

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να μην φοβούνται την άσκηση καθώς δεν θέτει σε κίνδυνο το βρέφος, αντιθέτως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι σωματικά ενεργές γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα αργότερα στη εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι έγκυες γυναίκες συνίσταται να κάνουν 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ανά ημέρα. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι έγκυες γυναίκες που ασκούνται για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία, μια κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη μητέρα και το μωρό.