Η υπογλυκαιμία μας κάνει οξύθυμους

Τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, μπορούν να μας κάνει οξύθυμους , σύμφωνα με την νέα μελέτη. Στην μελέτη παρατηρήθηκε ένταση σε 107 ζευγάρια στο τέλος της ημέρας τους, όταν γυρνούσαν στο σπίτι για περίπου 3 εβδομάδες.

Ωστόσο δεν είναι σαφές γιατί τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σακχάρου τείνουν να γίνονται επιθετικά. "Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται τεράστιες ποσότητες γλυκόζης για να λειτουργήσει επαρκώς", ανέφερε ο Τζέρεμι Νίκολσον , καθηγητής Βιολογικής Χημείας στο Imperial College του Λονδίνου.

Το πόσο ευαίσθητος είναι κάποιος με τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα εξαρτάται από την του ατομική φυσιολογία. "Η εργασία μας έδειξε ότι υπήρχε ένα ευρύ φάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους, από εκείνους των οποίων τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα παρέμειναν σταθερά για ώρες μετά τα γεύματα τους δώσαμε, έναντι μιας μειοψηφίας που τα επίπεδα του σακχάρου μειώθηκαν σύντομα και γρήγορα", τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Μπεντόν από το Πανεπιστήμιο Swansea.

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα εξαρτώνται από το τι τρώμε και τι πίνουμε. Ο συνδυασμός αλκοόλ με γλυκό ή σοκολάτα , αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει επιπλέον ορμόνη ινσουλίνη για να "μαζέψει" το σάκχαρο στο αίμα. Αμέσως μετά από αυτό, τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν κατακόρυφα και γίνεται το άτομο οξύθυμο.

"Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα προδιαθέτουν τους ανθρώπους σε ευερεθιστότητα", προσέθεσε ο κ. Μπεντόν. Αλλά ο συνδυασμός με το αλκοόλ είναι καθοριστικός για την αύξηση της ευερεθιστότητας.

"Το αλκοόλ κάνει μια μεγάλη διαφορά. Μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά από μόνο του, και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ", ανέφερε ο κ. Μπεντόν. "Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ρίξετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας κατακόρυφα, είναι να πιείτε αλκοόλ και να φάτε και κάτι γλυκό μαζί με αυτό, όπως ένα επιδόρπιο ή μια μπάρα σοκολάτας", κατέληξε.