Η πρώιμη εμμηναρχή αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η ηλικία κατά την οποία αρχίζει η έμμηνος ρύση στα κορίτσια μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και υψηλής αρτηριακής πίεσης, αναφέρει μια νέα έρευνα.

Οι γυναίκες που αρχίζουν την έμμηνο ρύση πριν την ηλικία των 10 ετών ή μετά την ηλικία των 17 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή υπέρτασης σε σχέση με εκείνες που αρχίζουν στα χρόνια που μεσολαβούν.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία της υγείας σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες ηλικίας 50-64 ετών για περίπου 11 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σχεδόν 250.000 γυναίκες είχαν νοσηλευτεί ή πέθαναν από επιπλοκές λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης, 73.000 ανέπτυξαν καρδιακή νόσο και περισσότερες από 25.000 έπαθαν εγκεφαλικό. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι σε όσες ο εμμηνορροϊκός κύκλος ξεκίνησε στην ηλικία των 13, διέτρεχαν κατά 25% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Η εμμηναρχή, η έναρξη του πρώτου πλήρους έμμηνου κύκλου, είναι ένας δείκτης της εφηβείας και η έναρξη της σημαίνει ενδοκρινικές λειτουργίες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, αλλά γιατί ο χρόνος της εμμηναρχής σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αγγειακής νόσου παραμένει ασαφής», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέξτερ Κανόυ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξήθηκε σχεδόν στο 1% των γυναικών που άρχισαν να έχουν έμμηνο ρύση σε ηλικία 17 ετών και άνω.

«Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που συνέδεαν την πρώιμη εμμηναρχή με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντάνγκερ από την παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.