H γιόγκα κάνει καλό στην καρδιά με το ποδήλατο και το περπάτημα

H γιόγκα κάνει τόσο καλό στην καρδιά όσο και η ποδηλασία, σύμφωνα με μία μετανάλυση δεκάδων παλιότερων μελετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γιόγκα οδηγεί σε απώλεια βάρους, μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την έρευνα, οι βελτιώσεις ήταν στο ίδιο επίπεδο με εκείνες που παρατηρούνταν σε άτομα που έκαναν συμβατικές άσκηση όπως το ποδήλατο και το ζωηρό περπάτημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτούργησε ακόμα καλύτερα από ό, τι τα συνταγογραφούμενα χάπια. Επίσης οι τακτικές συνεδρίες γιόγκα μπορεί να βοηθήσουν ακόμα και την διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί η γιόγκα είναι τόσο αποτελεσματική, αλλά λένε ότι μάλλον ο συνδυασμός άσκησης και ανακούφισης από το στρες είναι το «κλειδί». Το εύρημα της μελέτης είναι πολύ σημαντικό καθώς δείχνει ότι εκείνοι που απέχουν από την έντονη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γιόγκα που είναι πιο ήπια άσκηση για να διατηρήσουν την υγεία της καρδιάς τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 37 μελέτες για τα οφέλη για την υγεία της γιόγκα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι. Οι άνδρες και οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα για περίπου τρεις μήνες είδαν σημαντική πτώση της αρτηριακής τους πίεσης και των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης. Μερικές από τις μελέτες, έδειξαν ότι η γιόγκα είναι πιο αποτελεσματική από ό, τι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σύμφωνα με μια έρευνα, η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σχεδόν τρεις φορές περισσότερο στα άτομα που έκαναν γιόγκα σε σύγκριση με όσους έπαιρναν χάπια.

«Τα ευρήματα της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς δείχνουν ότι η γιόγκα βελτιώνει στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το βάρος, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Τα οφέλη οφείλονται στην συνεργασία των μυών με την αναπνοή, η οποία μπορεί να φέρει περισσότερο οξυγόνο στο σώμα, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Μύριαμ Χουνίκ , του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία και του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.