Τα πικάντικα φαγητά ανεβάζουν τη λίμπιντο

Τα πικάντικα φαγητά αυξάνουν τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης της τεστοστερόνης, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, στη Γαλλία, βρήκαν ότι το τσίλι και άλλα καυτερά καρυκεύματα ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος λόγω υπεραιμίας και βοηθούν στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος σε άνδρες , βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους...στην κρεβατοκάμαρα.

«Αυτή η μελέτη παρέχει νέα δεδομένα για τη βιολογία της προτίμησης των τροφίμων με την επέκταση της κατανόησης της σχέσης μεταξύ των ορμονικών διεργασιών και την πρόσληψη τροφής», τόνισε η επικεφαλής της μελέτης Λόρα Μπεγκ.

Οι ερευνητές διαπίτωσαν ότι η χημική ουσία που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι και ονομάζεται καψαϊκίνη , συνδέεται με τον υποδοχέα του πόνου δημιουργώντας τη χαρακτηριστική αίσθηση καψίματος. Σύμφωνα με την έρευνα, φάνηκε ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών προκαλεί φυσιολογικές μεταβολές στο σώμα, αυξάνοντας το ρυθμό της καρδιάς, αυξάνοντας την εφίδρωση και την απελευθέρωση ενδορφινών και αδρεναλίνης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 114 άνδρες ηλικίας 18 έως 44 ετών σχετικά με τις προτιμήσεις τους όσοων αφορά τα πικάντικα φαγητά. Στην συνέχεια η ερευνητική ομάδα μέτρησε τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών λαμβάνοντας δείγμα σάλιου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν την τάση να βάζουν περισσότερη καυτερή σάλτσα τσίλι στο φαγητό τους, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχει οποιαδήποτε συσχέτιση με το αλάτι.

Προηγούμενη έρευνα σε αρουραίους είχε δείξει ότι η κατανάλωση τσίλι μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ιδιαίτερα αν καταναλώνεται σε μια κανονική διατροφή που περιέχει καψαϊκίνη κατά τη διάρκεια της εφηβείας.