Φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας θεραπεύει την άνοια

Φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της άνοιας, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Μια έρευνα εξετάζει εάν το φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων της στύσης στους άνδρες - θα μπορούσε να βοηθήσει να θεραπεύσει μια κοινή μορφή της νόσου. Η ουσία του φαρμάκου, που ονομάζεται τανταλαφίλη στοχεύει στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να θεραπέυσει την αγγειακή άνοια με την αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Η αγγειακή άνοια είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή άνοιας, και αντιπροσωπεύει περίπου 110.000 περιπτώσεις άνοιας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προκαλείται από βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Αυτή η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου - γνωστή ως νόσος των μικρών αγγείων - κάνει τα τοιχώματα των αρτηριών πιο παχιά και σκληρά, γεγονός που τα αποτρέπει από το να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του εγκεφάλου για αίμα. Το αποτέλεσμα είναι η βλάβη σε βαθιά τμήματα του εγκεφάλου, λόγω ανεπαρκούς παροχής αίματος, που οδηγεί σε προβλήματα με τη μνήμη.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η ουσία τανταλαφίλη δόθηκε σε 50 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 65 ετών που είχαν νόσο των μικρών αγγείων μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή κάποια προβλήματα με τη μνήμη τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, πριν και μετά από μία δόση του φαρμάκου με ένα ειδικού τύπου μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν χαμηλές δόσεις του φαρμάκου, οι οποίες ενίοτε υποκαθίστανταν από ένα εικονικό φάρμακο.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ατίκ Χάινσγουρθ, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, δήλωσε: ότι «Οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή έρευνα, καθώς υπάρχουν πολύ λίγα φάρμακα στο ντουλάπι με τα φάρμακα για την άνοια.Θέλουμε να ξέρουμε αν ένα πολύ γνωστό, καλά ανεκτό φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της άνοιας, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως την πανούκλα του εικοστού πρώτου αιώνα».