Η γλώσσα καθρέφτης της υγείας μας!

Η γλώσσα μπορεί να αποκαλύψει από ένα απλό κρυολόγημα, μέχρι διαταραχές του εντέρου, βοηθώντας τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μια υγιής γλώσσα πρέπει να είναι ροζ, καθαρή και να καλύπτεται από θηλές, που περιέχουν του γευστικούς κάλυκες. Όμως μια λευκή, κόκκινη ή μελανή γλώσσα μπορεί να αποτελεί σημάδι διαφόρων παθολογικών καταστάσεων , ενώ μια πρησμένη γλώσσα μπορεί να σημαίνει μια αλλεργική αντίδραση.

Εν τω μεταξύ, μια μαύρη ή αποχρωματισμένη γλώσσα είναι ενδεικτική της εκτεταμένης χρήση αντιβιοτικών ή της υπερανάπτυξης των μυκήτων σε ασθενείς με HIV, λένε οι Ινδοί επιστήμονες. Επίσης , όπως αναφέρουν, τα μακριά αυλάκια στην επιφάνεια της γλώσσας είναι σημάδι του σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος της σύφιλης. Τα έλκη στην γλώσσα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μπορεί να οφείλονται στη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα. Μια «σωματώδης και ομαλή» γλώσσα θα μπορούσε να αποκαλύψει την έλλειψη της βιταμίνης Β12, του φυλλικού οξέος ή του σιδήρου.

Προχωρώντας σε πιο σοβαρές καταστάσεις, οι πληγές ή τα εξογκώματα στη γλώσσα ή μια ανεξήγητη αιμορραγία - μπορεί να είναι σημάδια του καρκίνου του στόματος, προειδοποιεί ο οργανισμός Cancer Research UK.

Επιστήμονες από το Κολλέγιο Rajalakshmi της Ινδίας, ανέπτυξαν μια εξέταση που συνδυάζει τα συμπτώματα με την ψηφιακή ανάλυση της εικόνας της γλώσσας του ασθενούς. Η ψηφιακή εικόνα της γλώσσας του ασθενούς αποκαλύπτει το χρώμα της και άλλα σημάδια πάνω στην γλώσσα που συνδέονται με διάφορες ασθένειες. Η αυτοματοποιημένη διάγνωση της ομάδας, χρησιμοποιεί την εικόνα της γλώσσας σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, για να προσδιοριστεί εάν ένας ασθενής: έχει ένα κοινό κρυολόγημα, γρίπη, βρογχίτιδα, στρεπτοκοκκική λοίμωξη του λαιμού, ιγμορίτιδα, αλλεργίες, άσθμα, πνευμονικό οίδημα, ή τροφική δηλητηρίαση. Το ισχύον σύστημα επιτρέπει τη διάγνωση 14 διαφορετικών προϋποθέσεων, αλλά στόχος των ερευνητών είναι να επεκτείνουν το κατάλογο του συστήματος στο μέλλον.