Η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο

Η έλλειψη ύπνου, για έξι χρόνια ή περισσότερο συνδέθηκε με 58% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διήρκεσε 40 χρόνια.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν επίσης ότι η αϋπνία συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα, με καρδιακή νόσο, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο, άνοια και κατάθλιψη.

Η χρόνια αϋπνία σηματοδοτείται από τον ύπνο που διαταράσσεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και για τουλάχιστον τρεις μήνες συνεχόμενους. Οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια μακροχρόνια μελέτη του αναπνευστικού συστήματος, την επιδημιολογική μελέτη Tucson, η οποία ξεκίνησε το 1972 και παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για δεκαετίες. Βρήκαν ότι σε αντίθεση με την παροδική αϋπνία, η χρόνια αϋπνία που διήρκεσε τουλάχιστον για 6 χρόνια, σχετίζεται με τη θνησιμότητα.

«Βρήκαμε ότι οι συμμετέχοντες με επίμονη αϋπνία είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή και πνευμονική νόσο, ανεξάρτητα από την δράση των υπνωτικών, το φύλο, την ηλικία και άλλους παράγοντες που διαταράσσουν τον ύπνο », ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σάιραμ Παρθασάραθι.

«Αν και υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και απότομες αυξήσεις σε φλεγμονή στα άτομα με επίμονη αϋπνία σε σύγκριση με εκείνα με διαλείπουσα ή χωρίς αϋπνία, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί ο μηχανισμός που η χρόνια αϋπνία αυξάνει την θνησιμότητα», προσέθεσε.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο American Journal of Medicine, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη της πορείας των ασθενών με αϋπνία.