Οι οθόνες αφής προκαλούν μυοσκελετικά προβλήματα

Πληκτρολογώντας σε μια οθόνη αφής για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στον αυχένα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πλήκτρα που βρίσκονται σε επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές, οι οθόνες αφής (εικονικά πληκτρολόγια) ενεργοποιούνται από οποιαδήποτε φυσική επαφή με το δέρμα. Ως εκ τούτου, οι χρήστες αδυνατούν να ξεκουράσουν τα δάχτυλά τους στο πληκτρολόγιο και πρέπει να κρατούν τα δάχτυλα και τους καρπούς τους να αιωρούνται πάνω από την οθόνη, για να αποφεύγουν να ακουμπούν την οθόνη και να πληκτρολογούν λάθος πράγματα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «παρατεταμένη στατική φόρτιση των μυών» των ώμων - όταν οι μύες παραμένουν για μεγάλο διάστημα τεταμένοι και ακίνητοι , ανέφεραν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις. «Η παρατεταμένη στατική φόρτωση των μυών είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μυοσκελετικές παθήσεις, επομένως χρησιμοποιώντας ένα εικονικό πληκτρολόγιο για μεγάλες χρονικές περιόδους , μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μυοσκελετικές διαταραχές και ενοχλήσεις στον ώμο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τζονγκ Χο Κιμ.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Applied Ergonomics, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα μικτά από 19 έμπειρους δακτυλογράφους σε οθόνες αφής χωρίς ιστορικό μυοσκελετικών παθήσεων του άνω μέρους του σώματος. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ενεργοί χρήστες εικονικού πληκτρολογίου σε smartphones ή ταμπλέτες, ενώ χρησιμοποιούσαν υπολογιστές για περίπου 14 χρόνια. Σε όλους τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να πληκτρολογήσουν ένα απόσπασμα από παραμύθι σε μια οθόνη αφής για περίπου πέντε λεπτά και σε συμβατικό πληκτρολόγιο. Με ηλεκτρόδια παρακολουθούνταν η δραστηριότητα των μυών στους βραχίονες και τους ώμους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αν και η μυϊκή δραστηριότητα στους πήχεις ήταν μικρότερη όταν οι συμμετέχοντες πληκτρολογούσαν σε ένα εικονικό πληκτρολόγιο, ήταν υψηλότερη στους τραπεζοειδείς μύες του αυχένα και των ώμων.