Εντόπισαν το γονίδιο που προστατεύει από το εγκεφαλικό

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο που προστατεύει τους νέους και τους μεσήλικες από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι άνθρωποι που φέρουν μια παραλλαγή ενός γονιδίου γνωστό ως PHACTR1, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ανευρύσματος , που αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Το ανεύρυσμα είναι σαν ένα «δάκρυ» στην αρτηρία και μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη θρόμβων , που περιορίζουν την παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο και μπορεί να προκληθεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ίδιο γονίδιο έχει βρεθεί ότι προστατεύει επίσης από τις ημικρανίες και επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα προαναγγείλει νέες θεραπείες και στρατηγικές για να προλάβουν τα εγκεφαλικά επεισόδια σε νέους ανθρώπους.

Το εγκεφαλικό είναι η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Οι βλάβες που προκαλούνται στον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό επεισόδιο, αποτελούν κύρια αιτία αναπηρίας των ενηλίκων στη Μ. Βρετανία, με το ένα τέταρτο των ατόμων αυτών να είναι κάτω των 65 ετών.

Ερευνητές του Royal Holloway University of London μελέτησαν το γονιδίωμα 1.400 ασθενών με ανεύρυσμα και 14.000 υγι’η άτομα. Όπως φάνηκε από την μελέτη το ανεύρυσμα δημιουργεί θρόμβους, που μειώνουν ή κόβουν την παροχή του αίματος προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Περαιτέρω γενετικές αναλύσεις και παγκόσμιες συνεργασίες επιστημόνων για μελέτες αυτού του είδους, μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια τον μηχανισμό που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο», τόνισαν οι ερευνητές.