Χημικές ουσίες στα αντηλιακά μειώνουν την ανδρική γονιμότητα

Οι συνήθεις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα αντηλιακά μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με μία επιστημονική μελέτη. Οι χημικές ουσίες αυτές απορροφώνται από το δέρμα και διαταράσσουν τις ανδρικές ορμόνες, μειώνοντας την ανδρική γονιμότητα κατά 30%. Ωστόσο, ήταν ασαφές αν καταστρέφεται η ποιότητα του σπέρματος ή αναστέλλεται η γονιμότητα με κάποιον άλλον τρόπο.

Η ομάδα των χημικών ουσιών, που ονομάζονται ουσίες τύπου βενζοφαινονη με φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας, χρησιμοποιούνται συνήθως στα αντηλιακά, σαμπουάν, ενυδατικές κρέμες και άλλα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν τα μαλλιά και το δέρμα από τον ήλιο. Είναι ενδιαφέρον, ότι οι χημικές ουσίες αυτές επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, αλλά όχι την γυναικεία.

Οι ερευνητές μελέτησαν 501 ζευγάρια , τα οποία προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί κατά την χρονική περίοδο 2005-2009. Συγκεκριμένα εξέτασαν τον τρόπο ζωής τους και την πιθανή έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι γυναίκες κυμαίνονταν ηλικιακά μεταξύ 18-44 ετών, και οι άνδρες ήταν άνω των 18 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ζευγάρια για ένα χρόνο προκειμένου να καταγράψουν το χρόνο που χρειάστηκαν οι γυναίκες για να μείνουν έγκυες. Στην συνέχεια εξέτασαν δείγματα ούρων , μετρώντας τις συγκεντρώσεις πέντε επιλεγμένων φίλτρων UV που είχε φανεί ότι διαταράσσουν τις ορμόνες και το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος. Υπολογίζοντας και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, την ηλικία και το δέικτη μάζας σώματος, οι ερευνητές βρήκαν ότι κάποια φίλτρα UV μειώνουν σημαντικά την γονιμότητα των ανδρών. Ωστόσο οι ερευνητές συμβουλεύουν τους άνδρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αντηλιακό για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τον καρκίνο και το μελάνωμα.

«Οι άνδρες που ανησυχούν για τη γονιμότητά, μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους σε UV φίλτρα , είτε με την περικοπή των προϊόντων που περιέχουν τα φίλτρα UV ή με το πλύσιμο μετά την επιστροφή σε κάποιο κλειστό χώρο», επεσήμαναν οι ερευνητές.