Οι θερμίδες δεν παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αύξηση του βάρους

Αντί να μετράτε μανιωδώς τις θερμίδες, καλό είναι να προσέχετε τι είδους τρόφιμα καταναλώνετε καθώς υπάρχει και το «καλό» λίπος, που βοηθάει στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, τα ψάρια και το πλήρες γάλα είναι μερικά από τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε σταθερό το βάρος σας, παρά την υψηλή περιεκτικότητα τους σε λίπος. Σε αντίθεση, με τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, που υποτίθεται ανήκουν στην υγιεινή διατροφή, που μπορεί να σας αφήνουν πεινασμένους και να ζητήσετε να φάτε περισσότερο.

Ερευνητές από το Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, επεσήμανα ότι η εμμονή με τις θερμίδες μπορεί να «να παραπλανήσει και να βλάψει τη δημόσια υγεία». Γράφοντας στο περιοδικό Public Health Nutrition, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνη οδηγεί πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού από ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι και οι πατάτες.

«Η θερμιδική αξία του σολομού (κυρίως πρωτεΐνη) και η θερμιδική αξία του ελαιολάδου (καθαρό λίπος) έχει πολύ διαφορετικές βιολογικές επιδράσεις από την θερμιδική αξία του λευκού ρυζιού (εξευγενισμένα υδατάνθρακες) - ιδίως όσον αφορά το σωματικό βάρος και το λίπος», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σιν Λούκαν.

Μερικά λίπη, πρόσθεσε ,όπως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά ψάρια και τα αβοκάντο , μπορούν πραγματικά να προστατεύουν από την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως φάνηκε σε μια μελέτη σε μια ομάδα νέων παιδιών.

«Οι αποδείξεις εμπλέκουν τώρα τα τρόφιμα που είναι χαμηλά σε λιπαρά και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, όπως οι πατάτες, το άσπρο ρύζι και τα ζαχαρούχα ποτά, στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή», επεσήμαναν και οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι «αντίθετα, αυξάνονται οι ενδείξεις που απαλλάσσουν τα τρόφιμα που είναι υψηλότερα σε θερμίδες και είναι πλούσια σε λίπος, όπως οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα».