Τα μπισκότα και τα κέικ χαλάνε τη μνήμη μας ακόμα και στους νέους

Τα λιπαρά που βρίσκονται σε ορισμένα μπισκότα, κέικ και επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν βλαβερές επιπτώσεις στη μνήμη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα τρανς λιπαρά, βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και συχνά χρησιμοποιούνται και στα εστιατόρια, για να βελτιώσουν την υφή, τη γεύση ή την διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Μια μελέτη σε 1.000 υγιείς άνδρες ηλικίας κάτω των 45 ετών, έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν περισσότερα τρανς λιπαρά είχαν χειρότερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης, αφού ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, η εκπαίδευση και η πιθανότητα κατάθλιψης.

«Τα τρανς λιπαρά κάνουν χειρότερη ζημία σε νέους και μεσήλικες άνδρες, που είναι ακόμα επαγγελματικά ενεργοί», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μπεατρίς Γκολόμπ της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.

«Από την άποψη της υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών έχουν συνδεθεί με το αυξημένο σωματικό βάρος , με την αυξημένη επιθετικότητα και τις καρδιακές παθήσεις. Όπως λέω και στους ασθενείς μου, ενώ τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, μειώνουν το χρόνο ζωής των ανθρώπων», προσέθεσε.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά διατροφικά ερωτηματολόγια , με ερωτήσεις σχετικές με την ημερήσια κατανάλωση λιπαρών. Για την αξιολόγηση της μνήμης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές παρουσίασαν μια σειρά από 104 κάρτες με αναγραφή λέξεων, τις οποίες έπρεπε μετά να θυμηθούν. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι για κάθε γραμμάριο τρανς λιπαρών οξέων που κατανάλωναν, θυμούνταν 11 λιγότερες σωστές λέξεις από τις κάρτες.