Κίνδυνος για την υγεία ακόμη και μια ώρα στο αυτοκίνητο ενός καπνιστή

Η συνύπαρξη έστω και για μία ώρα στο ίδιο αυτοκίνητο με ένα καπνιστή μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σας, καθώς εκτίθεστε σε επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι μη καπνιστές που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα μέσα σε αυτοκίνητο εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα καρκινογόνων ουσιών και άλλες τοξίνες στα ούρα τους.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν, ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το παθητικό κάπνισμα μέσα στα αυτοκίνητα αποτελεί ένα δυνητικά πολύ σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όσων δεν καπνίζουν.

Οι επιβάτες εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα βουταδιένιου, ακρυλονιτριλίου, βενζολίου, παραγόντων μεθυλίωσης και οξειδίων του αιθυλενίου. Αυτή η "ομάδα" τοξικών χημικών ουσιών θεωρείται ως η πιο βλαπτική για τον οργανισμό, ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες που υπάρχουν στον καπνό των τσιγάρων και προκαλούν διάφορες ασθένειες, ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Neal Benowitz.

"Η έρευνά μας είναι η πρώτη που μετρά την έκθεση σε αυτά τα χημικά στους ανθρώπους που υποβάλλονται σε παθητικό κάπνισμα. Όταν κανείς κάθεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο με ένα καπνιστή, αναπνέει μια σειρά επικίνδυνων ουσιών, που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών ασθενειών και ασθενειών στους πνεύμονες.

"Τα παιδιά και οι ενήλικες που υποφέρουν από ασθένειες, όπως το άσθμα, θα πρέπει να προστατεύονται από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος" σχολίασε από την πλευρά του ο Dr Gideon.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος σε 14 μη καπνιστές, οι οποίοι κάθισαν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για μία ώρα, με οδηγό ένα καπνιστή και τα παράθυρα ανοιχτά περίπου 10 εκατοστά.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις πριν από την έκθεση στον καπνό και οκτώ ώρες μετά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline. Οι ερευνητές ανίχνευσαν στον οργανισμό τους αυξημένα επίπεδα επτά βιοδεικτών, εξαιτίας της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο.