Φυσική ουσία προστατεύει του ηλικιωμένους από τις λοιμώξεις

Μια φυσική ουσία φαίνεται ότι αυξάνει την ικανότητα των ηλικιωμένων, να καταπολεμούν τον ιό της γρίπης, και άλλες λοιμώξεις, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι η ουσία αυτή μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός 90χρονου να μοιάζει με 20χρονου.

Η σπερμιδίνη που υπάρχει εκ φύσεως σε τρόφιμα όπως τα τυριά υψηλής ωρίμανσης, τα μανιτάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, το καλαμπόκι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως , φάνηκε, σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια, ότι έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «eLife» έδειξε ότι η σπερμιδίνη αποκαθιστά την «μνήμη» του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο θυμάται τα μικρόβια που έχουν εισβάλλει και κάνει πιο δυναμική επίθεση την επόμενη φορά που θα εκτεθεί σε αυτά.

Δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η ουσία μπορεί να ενισχύσει την απόκριση των ποντικών στον ιό της γρίπης και του κυτταρομεγαλοϊού - ή CMV - μια κοινή λοίμωξη που οδηγεί σε προβλήματα όρασης και σε πνευμονία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε στο μέλλον η ουσία να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει μια «ευρύτερη ποικιλία» ιών.

«Οι ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη μπορεί να είναι πολύ σοβαρές στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και η καλύτερη προστασία από αυτές είναι τα εμβόλια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα-Καταρίνα Σάιμον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής Weatherall της Οξφόρδης.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή την προστασία, ακόμη καλύτερη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό με την προσθήκη νέων ενώσεων σε εμβολιασμούς ρουτίνας», προσέθεσε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με το πέρασμα των χρόνων, καθώς όσο γερνάμε, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην αναγνώριση των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαμε στο παρελθόν και είχαμε εμβολιαστεί για αυτές.