Νέα θεραπεία φρενάρει την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη , αποκόπτοντας τους καρκινικούς όγκους από την παροχή αίματος. Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα προσέγγιση μπορεί να δοκιμαστεί σε ασθενείς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να σταματήσουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών όγκων.

Ερευνητές από τα βρετανικά Πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Νότινγχαμ, βρήκαν ότι ένα μεμονωμένο μόριο διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη και μετάσταση των καρκινικών κυττάρων, σηματοδοτώντας τη δημιουργία των νέων αγγείων που χρειάζεται ο όγκος για να τραφεί. Οι όγκοι χρειάζονται παροχή θρεπτικών συστατικών εμπλουτισμένο με αίμα για να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Σταματώντας την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων, αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων, βρήκαν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες έφτασαν σε αυτή την ανακάλυψη, αναλύοντας δείγματα ανθρώπινου καρκίνου του προστάτη, παρατηρώντας το μόριο SRPK1 που αυξάνει όσο ο καρκίνος γίνεται πιο επιθετικός. Σε πειράματα σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι εγχέοντας έναν αναστολέα τρεις φορές την εβδομάδα, σταμάτησε τη λειτουργία του μορίου αυτού και κατ’επέκταση η και ανάπτυξη του όγκου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου σε άνδρες και αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του συνόλου των καρκίνων που «χτυπούν» το ανδρικό φύλο. Περίπου 20% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε 5 χρόνια από την διάγνωση της νόσου, με λίγες θεραπείες να είναι διαθέσιμες στην ιατρική φαρέτρα.

Η συρρίκνωση των όγκων με την αποκοπή της παροχής αίματος , είναι μια προσέγγιση που ήδη έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου – αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πάλευαν να βρουν τον τρόπο να κάνουν το ίδιο και στον καρκίνο του προστάτη.