Χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους: Θεραπεία για τον διαβήτη 2

H xειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να μειώσει δραματικά για τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Lancet Diabetes and Endocrinology, έδειξαν μείωση 80% στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε εκείνους είχαν κάνει βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.167 παχύσαρκους ενήλικες οι οποίοι έχασαν βάρος με βαριατρική - χειρουργική επέμβαση. Αυτοί συγκρίθηκαν με 2.167 παχύσαρκους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχασαν κιλά. Από αυτούς υπήρχαν 38 περιπτώσεις διαβήτη μετά από τη χειρουργική επέμβαση σε σύγκριση με τα 177 άτομα που έμειναν όπως ήταν. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 3% των νοσηρά παχύσαρκων ατόμων αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο, ενώ η χειρουργική επέμβαση φαίνεται να μειώνει στο 0,5%, το φαινόμενο το σύνολο του πληθυσμού.

Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, γνωστή και ως χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση για να θεραπεύσει ανθρώπους που είναι επικίνδυνα παχύσαρκοι και έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος. Αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης είναι διαθέσιμο στο ΕΣΥ για τη θεραπεία ατόμων με μόνο δυνητικά απειλητική για τη ζωή παχυσαρκία, όπου καμία άλλη θεραπεία δεν έχει επιτύχει.

Οι δύο πιο κοινοί τύποι της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους είναι: ο γαστρικός δακτύλιος, που μειώνει το μέγεθος του στομάχου, ώστε ένα μικρότερο ποσό τροφίμων να κάνει κάποιον να αισθάνεται πλήρης και η γαστρική παράκαμψη, όπου αναδρομολογείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου.

Οι διεθνείς συστάσεις αναφέρουν ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους συνίστανται μόνο σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν Δείκτη Μάζα Σώματος πάνω από 35 , ενώ μελλοντικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2.