Εσπεριδοειδή και τραγανά λαχανικά λευκαίνουν τα δόντια

Το σκληρό τυρί, τα τραγανά λαχανικά και εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για λευκά δόντια, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα.

Οι περισσότερες δίαιτες για «λευκά δόντια» επικεντρώνονται στην αποφυγή τροφών όπως το κόκκινο κρασί, το κάρι και ο καφές που λεκιάζουν τα δόντια, δήλωσε ο Δρ. Άντονυ Ζάιμπουτς από το Κέντρο Εμφυετυμάτων Harley Street. Ωστόσο , όπως επισημαίνει, εξίσου σημαντικό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα που βοηθούν στο να καθαρίζουν τα δόντια και να είναι αστραφτερά.

Στον 21ο αιώνα, υπάρχουν μια μυριάδα των προϊόντων που υπόσχονται να μετατρέψουν τα λεκιασμένα δόντια πίσω σε αστραφτερά λευκά, αλλά πριν από χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι είχαν καταφέρει τα δόντια τους να φαίνονται το ίδιο καθαρά με το βούρτσισμα , απλά τρώγοντας τα σωστά τρόφιμα, είπε.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που χρειάζονται μάσημα όπως τα μήλα, τα καρότα, το κουνουπίδι, τα πράσινα φασόλια και το σέλινο – λειτουργούν στην πράξη σαν μια οδοντόβουρτσα , καθώς τρίβουν την επιφάνεια των δοντιών καθώς οι άνθρωποι τα μασούν. Τα σκληρά τυριά είναι επίσης αποτελεσματικά, επειδή το μάσημα απομακρύνει άλλα σωματίδια των τροφίμων, και αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας. Αυτοί οι τύποι των τροφίμων κάνουν επίσης ένα είδος μασάζ στα ούλα, πράγμα που τονώνει την ροή του αίματος και τα κρατά υγιή.

Επίσης, σύμφωνα με τον Δρ. Ζάιμπουτζ, τα εσπεριδοειδή, όπως τα γκρέιπφρουτ, το λάιμ, το λεμόνι και τα πορτοκάλια , αυξάνουν την ροή του σάλιου που στην ουσία ξεπλένει τα δόντια με φυσικό τρόπο διατηρώντας τα λευκά. Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα καλές από την άποψη αυτή, επειδή περιέχουν μηλικό οξύ, ένα ένζυμο το οποίο ενθαρρύνει την παραγωγή σιέλου.

Το ασβέστιο επίσης συμβάλλει στη διατήρηση του λευκού χρώματος στα δόντια. Έτσι τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και του γιαουρτιού πρέπει να ενταχθούν στην «οδοντιατρική δίαιτα».