Δύο στους τρεις μεσήλικες, παχύσαρκοι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια

Τα δύο τρίτα των μεσήλικων ανδρών θα είναι παχύσαρκοι μέσα σε επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όπως προβλέπει μια νέα έκθεση.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας προβλέπει ότι το 63% των ανδρών σε ηλικία πενήντα ετών θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2034, και το 38% των γυναικών της ίδιας ηλικίας θα είναι επίσης υπέρβαρες.

Επί του παρόντος, το 62% των ενηλίκων στη Μ. Βρετανία είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ο αριθμός των παιδιών που είναι παχύσαρκα διπλασιάζεται, από την ηλικία των έξι ετών. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας στους δέκα ανθρώπους θα αναπτύξει διαβήτη τύπου ΙΙ, λόγω του βάρους τους μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Ωστόσο, εάν τα επίπεδα παχυσαρκίας μειωθούν, περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κρούσματα της νόσου θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι παγκοσμίως θα είναι 35% λιγότερο σωματικά δραστήριοι το 2030 σε σχέση με το 1961, αυξάνοντας τον κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα η εγκεφαλικό επεισόδιο και να εμφανίσουν διαβήτη ή καρκίνο ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ θα έχουν διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια και το αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι τώρα οι κύριες αιτίες της ηπατικής νόσου - η μόνη σημαντική ασθένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την οποία η θνησιμότητα εξακολουθεί να αυξάνεται.

«Έχουμε μια φιλοδοξία για τους ανθρώπους αυτής της χώρας, να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα, για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά με τις τρέχουσες τάσεις, τα ποσοστά επιβίωσης πέφτουν κατακόρυφα γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία επιδημία από μακροχρόνιες ασθένειες οι οποίες όμως μπορούν να προληφθούν αλλάζοντας τον τρόπο ζωής», ανέφερε ο Ντάνκαν Σέλμπι.