Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από την άνοια

Ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί καθημερινά, μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» κατά της άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνταξιούχοι που απολαμβάνουν λίγο το αγαπημένο τους αλκοολούχο ποτό έχουν καλύτερη μνήμη. Η μελέτη έδειξε ότι άτομα άνω των 60 ετών που έπιναν είχαν καλύτερη μνήμη και περισσότερη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη. Προγενέστερη έρευνα με πειράματα που έγιναν σε ζώα, έδειξε ότι το αλκοόλ βοηθά στην αύξηση του αριθμού των νευρικών κυττάρων σε αυτόν τον τομέα του εγκεφάλου.Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η έκθεση του εγκεφάλου σε μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που εμπλέκονται στις γνωστικές λειτουργίες, ή την επεξεργασία των πληροφοριών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανέλυσαν στοιχεία από ασθενείς σε όλη την ΗΠΑ, οι οποίοι υποβλήθηκαν ιατρικές εξετάσεις και ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Μια σειρά από νοητικά τεστ έδειξε τότε, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα αλκοόλ είχαν καλύτερη «επεισοδιακή μνήμη» - την ικανότητα να θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα – ενώ δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι βελτιώθηκε η συνολική νοημοσύνη βελτιώθηκε από ένα κανονικό ποτήρι κρασί.

«Οι ενήλικες που ήταν σε θέση να συνεχίσουν να καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλη ηλικία ήταν πιο υγιείς , και ως εκ τούτου είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία , από τους ανθρώπους που έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων που είχε στην υγεία τους», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μπράιναν Ντάουνερ .

Οι ερευνητές ανακάλυψαν οι άνθρωποι που κατανάλωναν 8-14 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ από τον γενικό πληθυσμό, ενώ ο κίνδυνος διπλασιάστηκε για εκείνους που κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ.