Εστία μικροβίων οι πετσέτες της κουζίνας

Οι πετσέτες της κουζίνας σας μπορεί να εξαπλώσουν μικρόβια και βακτήρια σε όλο το σπίτι, τα οποία πολλές ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Εξετάζοντας πετσέτες από 82 σπίτια σε πέντε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι εννέα στις δέκα ήταν γεμάτες βακτήρια.Συγκεκριμένα, το 89% ήταν μολυσμένες με εντερικά βακτήρια, ενώ η μία στις τέσσερις από αυτές ήταν μολυσμένες και με κολοβακτηρίδιο (e.coli).

«Η κοινή εμφάνιση των εντερικών βακτηρίων στα σφουγγάρια κουζίνας και στις πετσέτες πιάτων δείχνει ότι μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διασταυρούμενη μόλυνση της τροφής, των αντικειμένων και των χεριών. Αυτή η μελέτη ερεύνησε την εμφάνιση των βακτηρίων στις πετσέτες κουζίνας που συχνά χρησιμοποιούνται για να στεγνώσουν τα πιάτα, τα χέρια και άλλες επιφάνειες στην εγχώρια κουζίνα», τόνισαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που διενήργησαν την μελέτη.

Τα κολοβακτηρίδια μπορούν να βρεθούν στο υδάτινο περιβάλλον, στο έδαφος και στη βλάστηση. Επίσης βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς στα κόπρανα των ζώων. Ενώ τα ίδια τα κολοβακτηρίδια δεν προκαλούν συνήθως σοβαρές ασθένειες, η παρουσία τους δείχνει ότι οι άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί των κοπράνων μπορεί να είναι παρόντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια σοβαρή ασθένεια.

«Μπορεί να νομίζετε ότι καθαρίζετε τον πάγκο της κουζίνας όπου θα τοποθετηθούν τα τρόφιμα, αλλά αν χρησιμοποιείτε μια βρώμικη πετσέτα κουζίνας για να το κάνετε αυτό, τότε πραγματικά εισάγετε εκατοντάδες χιλιάδες βακτηρία χωρίς να το καταλαβαίνετε", τόνισε ο Δρ. Ρέινολντς. Ο Δρ Ρέινολντς ανέφερε ότι οι πετσέτες προκειμένου να παραμείνουν καθαρές, θα πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση.