Μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφράγματος – εγκεφαλικού στην εμμηνόπαυση

Ο αριθμός των ωαρίων μια γυναίκας προβλέπει το προσδόκιμο επιβίωσης της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δείχνει ότι μπορεί συγκεκριμένα να προβλέψει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Μια γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει ποτέ και ο αριθμός μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Σε ηλικία 45-55 ετών, μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση, ενώ υπάρχουν και γυναίκες που μπαίνουν νωρίτερα στην ηλικία των 40 ετών, που ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα έδειξε ότι οι γυναίκες που περνούν μια πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή τους. Μια πιθανή εξήγηση είναι η μείωση του εφοδιασμού τις γυναίκας με οιστρογόνα. Οι ωοθήκες παράγουν τα οιστρογόνα, τις ορμόνες που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση. Έτσι, όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν, το επίπεδο των οιστρογόνων "πέφτει". Τα οιστρογόνα έχουν επίσης μια προστατευτική επίδραση επί της καρδιάς - έτσι μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Χαβάη, εξέτασε την σχέση της πρόωρης εμμηνόπαυσης με τον αυξημένο ρυθμό γήρανσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από περισσότερες από 1.000 γυναίκες ηλικίας 25 έως 45 ετών, και στην συνέχεια υπέβαλαν τις συμμετέχουσες σε υπέρηχο για να δουν τον αριθμό των ωαρίων και εκτίμησαν παράλληλα την βιολογική ηλικία κάθε γυναίκας αξιολογώντας τα τελομερή της. (Αυτές είναι μικροσκοπικές δομές που προστατεύουν το DNA από βλάβες).

Καθώς μεγαλώνουμε, τα τελομερή μας μικραίνουν και αυξάνονται οι πιθανότητες των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες με τον μικρότερο αριθμό ωαρίων διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, είχαν επίσης μικρότερα τελομερή - που σημαίνει ότι είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης.