Τα πλαστικά μειώνουν την όρεξη των γυναικών για σεξ

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε δάπεδα PVC, στις πλαστικές κουρτίνες του ντους, στα επεξεργασμένα συσκευασμένα τρόφιμα και σε άλλα αντικείμενα της σύγχρονης ζωής , μειώνουν την γυναικεία λίμπιντο και την επιθυμία για σεξ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων στον οργανισμό τους είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πουν «όχι» στην ερωτική διάθεση του συντρόφου τους, συγκριτικά με εκείνες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Οι φθαλικοί ενώσεις είναι χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στις φυσικές ορμόνες που είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία. Βρίσκονται σε όλα από PVC δάπεδα και στις κουρτίνες του ντους, στο ταμπλό του αυτοκινήτου - και μπορεί επίσης να βρίσκονται στο φαγητό μας. Πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να εισέλθουνστον οργανισμό , είτε μέσω της αναπνοής ή μέσω του φαγητού.

Η τελευταία έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Χονολουλού, κατέδειξε ότι οι φθαλικές ενώσεις προκαλούν βλάβες στην σωματική και την ψυχική υγεία. Ερευνητές της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ, μέτρησαν τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων στα ούρα 360 εγκύων γυναικών ηλικίας 20-30 ετών, ενώ τους ζητήθηκε να απαντήσουν στο πόσο συχνά έχασαν το ενδιαφέρον τους για σεξ κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της εγκυμοσύνης τους.

Εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στον οργανσιμός τους ήταν δυόμισι φορές πιο πιθανό να πουν «όχι» για σεξ, συγκριτικά με εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα.

«Σε αυτές τις χημικές ουσίες είμαστε όλοι εκτεθειμένοι κάθε μέρα. Είναι όλο το περιβάλλον μας και κάθε πρόσωπο που μελετήθηκε εμφάνισε μετρήσιμα επίπεδα», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Έμιλυ Μπάρετ.