Λίγο αλκοόλ βοηθά στην γονιμότητα των ανδρών

Ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα αυξάνει την γονιμότητα των ανδρών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όμως, η ίδια μελέτη έδειξε ότι, μόλις δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα φάνηκε να μειώνουν τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να αποκτήσει μωρό. Μια δεύτερη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άλλους άνδρες και ότι το σπέρμα τους είναι κατώτερης ποιότητας.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη μελέτησαν 105 άνδρες, των οποίων οι σύζυγοι και σύντροφοι υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι άνδρες, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 37 ετών, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα εκτενές ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της ποσότητας της καφεΐνης ή του αλκοόλ που κατανάλωναν οι επίδοξοι πατέρες και με την ποιότητα του σπέρματός τους. Αλλά εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ , είχαν κατά 57% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει η σύζυγός τους μια επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση. «Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επωφελής για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, είτε φυσικά είτε κατά τη διάρκεια της υποβοηθούμενης σύλληψης, διότι βοηθά στη μείωση του στρες", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Άλαν Πέισυ.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν την πρόσληψη καφεΐνης, βρήκαν ότι τα ποσοστά γεννήσεων έπεσαν κατακόρυφα, από το 52% σε εκείνους που έπιναν λίγο καφέ, στο 19% για εκείνους που κατανάλωναν πάνω από 265 mg καφεΐνης την ημέρα. (μια κούπα καφέ φίλτρου περιέχει 140mg).

Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άλλους άνδρες και το σπέρμα τους, ήταν κατώτερης ποιότητας. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι μπορεί να ευθύνονται για αυτό τα προϊόντα σόγιας και τα γαλακτοκομικά υποκατάστατα.