Το “μπλε χάπι” βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς

Το «μπλε χαπάκι» που χορηγείται κατά της στυτικής δυσλειουργίας, θα πρέπει να συνταγογραφείται για την πρόληψη των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη.

Τα χάπια κατά της ανικανότητας βελτιώνουν δραστικά τη λειτουργία της καρδιάς των ανδρών,σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες. Ερευνητές από το Ερευνητικό Εργαστηρίο της Κλινικής & Μοριακής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, ανέλυσαν 24 προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 1.600 άνδρες. Σε όλες τις μελέτες, οι άντρες είχαν χωριστεί τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπαιρνε χαμηλή δόση σιλδεναφίλης και η άλλη μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο). Όλοι οι άντρες έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όχι υποχρεωτικώς και απο στυτική δυσλειτουργία. «Βρήκαμε ότι το κύριο συστατικό του βιάγκρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για την καρδιά. Μεγάλες κλινικές δοκιμές είναι τώρα επιτακτική ανάγκη να γίνουν, για να οικοδομήσουμε σε αυτά τα ενθαρρυντικά ευρήματα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Αντρέα Ισιντόρι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η δραστική ουσία τού βιάγκρα, η κιτρική σιλδεναφίλη, μπορεί να αποτρέψει την πάχυνση του καρδιακού μυός και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, εμποδίζοντας έτσι την έναρξη της καρδιακής ανεπάρκειας. Στην μελέτη φάνηκε ότι στους άντρες με υπετροφία της αριστερής κοιλίας η σιλδεναφίλη εμπόδισε την αλλαγή του σχήματος της καρδιάς. Στους άντρες με άλλες παθήσεις, το φάρμακο βελτίωσε την αποτελεσματικότητα με την οποία η καρδιά ωθεί αίμα προς την αορτή για να διανεμηθεί σε όλο το σώμα, ενώ βελτίωση και την χαλάρωση της καρδιάς ανάμεσα στους παλμούς.

Ο Δρ. Ισιντόρι και οι συνεργάτες μου,επεσήμαναν ωστόσο, πως επειδή οι μελέτες που εξετάσθηκαν είχαν διεξαχθεί αποκλειστικά σε άντρες, θα πρέπει να διερευνηθεί η τυχόν αξία του και για τις γυναίκες.