Η εμμηνόπαυση δυσκολεύει την ζωή των γυναικών

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των γυναικών που διέρχεται στην φάση της εμμηνόπαυσης , έρχονται αντιμέτωπες με πλήθος συμπτωμάτων που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η δημοσκόπηση που έγινε σε 3.275 γυναίκες έδειξε ότι το ένα πέμπτο των γυναικών έχουν αναγκαστεί να πάρουν άδεια από την εργασία τους, ενώ μία στις 50 βρίσκεται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια λόγω των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Οι μισές δήλωσαν ότι πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο ανέφερε ότι υποφέρει από άγχος.

Τα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν εξάντληση, μυϊκούς πόνους, νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις και απώλεια μνήμης. Ωστόσο, πολλές γυναίκες, είπαν ότι είτε γιατρός τους απέτυχε στο να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ή αρνήθηκε να τους συνταγογραφήσει θεραπεία, όπως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες είχαν ζητήσει βοήθεια από τον οικογενειακό τους γιατρό και από αυτές, το ένα τέταρτο είπαν ότι η εμμηνόπαυση δεν συζητήθηκε ποτέ. Η έρευνα βρήκε ότι μόνο στο ένα πέμπτο των γυναικών που πήγαν στο γιατρό τους , τους συνταγογραφήθηκε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης - παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και την λέπτυνση των οστών καθώς επίσης ανακουφίζει από τα συμπτώματα.

«Η εμμηνόπαυση είναι μια κατάσταση που συχνά παραγκωνίζεται ως ένα γεγονός της ζωής, και δεν αναγνωρίζεται ως μια κατάσταση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς για πολλές γυναίκες τα συμπτώματα είναι ακραία και μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε η Δρ Άνι Έβανς από το νοσοκομείο Nuffield Health στο Μπρίστολ. «Πολλές γυναίκες αισθάνονται άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη και εξάντληση, στο σημείο όπου αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την καθημερινή ρουτίνα. Είναι μια απόλυτη τραγωδία και μεγάλος αριθμός των γυναικών δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια", προσέθεσε.