H Apple και το Facebook καλύπτουν την κατάψυξη ωαρίων

Η Apple και το Facebook θα αναλάβουν τα έξοδα των γυναικών υπαλλήλων τους, που θέλουν να καταψύξουν τα ωάρια τους.

Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται περίπου στα 20.000 δολάρια.

Σκοπός είναι να μπορέσουν οι γυναίκες να εστιάσουν περισσότερο χρόνο στην καριέρα τους, χωρίς ωστόσο να «θυσιάσουν» τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδιά αργότερα.

Όπως αναφέρει το NBC News, το Facebook ξεκίνησε πρόσφατα την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Apple από τον ερχόμενο Γενάρη.

Η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων, γνωστή ως κρυοσυντήρηση ωαρίων, επιτρέπει στις γυναίκες να παρατείνουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδιά, σε μετέπειτα στάδιο της ζωής τους, στο οποίο κανονικά οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται αισθητά.

Χάρη στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχής τα τελευταία χρόνια.

Μια έρευνα του 2006 είχε δείξει ότι τα ποσοστάγονιμότητας, χρησιμοποιώντας κατεψυγμέναωάρια,ήταν συγκρίσιμα μεεκείνα που επιτυγχάνονταιμε τη χρήση«φρέσκων» ωαρίων.

Οι περισσότερες γυναίκες περνούν στη φάση της εμμηνόπαυσης όταν πλησιάζουν στα 50 τους χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, ενώ το ένα τρίτο των ζευγαριών στα οποία η γυναίκα είναι 35 ετών ή μεγαλύτερη, αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Ηπερίοδος κατά την οποίαοι γυναίκεςπροσεγγίζουντη μείωση της γονιμότηταςθεωρείταιπρωταρχική για τα χρόνιαεργασίας και όσες γυναίκες έχουν επαγγελματικές φιλοδοξίες θεωρούντηδιαδικασία της κατάψυξης ωαρίων ωςένα μέσο γιανα «διατηρήσουν ζωντανή» την επιθυμία τουςνααποκτήσουνοικογένεια αργότερα, σημειώνει δημοσίευμα του BusinessInsider.

Σύμφωνα με το Businessweek, μια έρευνα που έγινε το 2013 βρήκε ότι από τις 183 γυναίκες που επέλεξαν τη μέθοδο αυτή, το 19% δήλωσε ότι ενδεχομένως θα ήθελε να είχε αποκτήσει παιδιά νωρίτερα, αν το αφεντικό τους εμφανιζόταν πιο ευέλικτο στο ενδεχόμενο αυτό.

Το NBC καταλήγει ότι το Facebook και η Apple είναι οι πρώτες μεγάλες εταιρείες, που θα προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα στις γυναίκες υπαλλήλους τους, καλύπτοντας τα έξοδα της κατάψυξης ωαρίων για μη ιατρικούς λόγους.