Οι χυμοί φρούτων απειλούν την υγεία της καρδιάς μας

Οι άνθρωποι που πίνουν τακτικά χυμό φρούτων έχουν σημαντικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους δεν πίνουν συστηματικά, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Swinburne στο Hawthorn της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμών φρούτων αυξάνει την αρτηριακή πίεση η οποία ευθύνεται για πολλές καρδιολογικές παθήσεις. Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Μάθιου Πέεις επεσήμανε ότι τα ευρήματά της μελέτης είναι σημαντικά, επειδή «υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι ο χυμός φρούτων είναι υγιής». «Παρά το γεγονός ότι οι χυμοί έχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης με αμελητέα ποσότητα φυτικών ινών. Έτσι, η συχνή κατανάλωση χυμών φρούτων μπορεί να συμβάλλει στην υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, επιτείνοντας τον επιπολασμό της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νόσων", προσέθεσε.

Η κατανάλωση χυμών φρούτων έχει κατηγορηθεί για τη συμβολή της στην παχυσαρκία και τον διαβήτη καθώς μια μερίδα 250ml περιέχει 115 θερμίδες, που ισοδυναμεί με επτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Έχει επίσης κατηγορηθεί για την σήψη των δοντιών των παιδιών. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένα στα οκτώ παιδιά έχουν υποστεί φθορά των δοντιών από την ηλικία των τριών ετών.

Οι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα προκαλείται συχνά από τους ίδιους τους γονείς που δίνουν στα παιδιά τους ροφήματα «φορτωμένα» με ζάχαρη, όπως οι χυμοί φρούτων, που όμως δεν το γνωρίζουν. Καλό θα είναι οι γονείς να περιορίζουν τα παιδιά τους στην κατανάλωση γάλατος και νερού/.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προσλαμβάνουν ημερησίως περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης.