Το κόκκινο κρασί καταπολεμά τα σπυράκια

Ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων , σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη, το αντιοξειδωτικό που προέρχεται από τα σταφύλια και που βρίσκεται στο κρασί, μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Dermatology and Therapy, δείχνουν επίσης ότι ο συνδυασμός ρεσβερατρόλης με ένα κοινό φάρμακο ακμής, το υπεροξείδιο του βενζολίου, έχει πολύ καλά αποτελέσματα κατά της ακμής, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Η ρεσβερατρόλη πιστεύεται ότι σταματά το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν την βλάβη των κυττάρων και των ιστών. Το υπεροξείδιο του βενζολίου αντίθετα, είναι ένα οξειδωτικό που λειτουργεί με τη δημιουργία ελεύθερων ριζών που σκοτώνουν τα βακτήρια της ακμής.

Η Δρ Έμμα Τέιλος, η επικεφαλής της μελέτης που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι «Στην αρχή νομίζαμε ότι δεδομένου ότι οι ενέργειες των δύο ενώσεων είναι αντίθετες, ο συνδυασμός θα τις εξουδετερώνει- γεγονός που δεν συνέβη όμως. Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι συνδυάζοντας ένα οξειδωτικό και ένα αντιοξειδωτικό μπορεί να ενισχύσει το ένα το άλλο και να συμβάλει στη μάχη κατά των βακτηρίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε αποικίες βακτηρίων που προκαλούν την ακμή και στη συνέχεια προσέθεσαν διάφορες συγκεντρώσεις της ρεσβερατρόλης και του υπεροξειδίου του βενζολίου μεμονωμένα , αλλά και μαζί. Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολούθησαν τις καλλιέργειες για περίπου 10 ημέρες. Βρήκαν ότι το υπεροξείδιο του βενζολίου ήταν σε θέση να σκοτώσει τα βακτήρια αρχικά σε όλα τα επίπεδα συγκέντρωσης, αλλά το αποτέλεσμα δεν διαρκούσε πέρα από τις πρώτες 24 ώρες. Ενώ η ρεσβερατρόλη δεν είχε καμία ισχυρή ικανότητα θανάτωσης, αλλά σταμάτησε την ανάπτυξη των βακτηρίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνολικά, οι δύο ενώσεις μαζί αποδείχθηκαν η πιο αποτελεσματική μέθοδος στη μείωση των βακτηριδίων.