Μεγάλη κοιλιά, μεγάλος κίνδυνος για την καρδιά

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες υποτιμούν τον κίνδυνο που "κρύβει" μια μεγάλη περίμετρος μέσης για την λειτουργία της καρδιάς, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εάν η περίμετρος της μέση τους ξεφεύγει πάνω από τα 82 εκατοστά, ενώ στους άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 94 εκατοστά. Ωστόσο, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων θεώρησαν ότι η περίμετρος της κοιλιάς τους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη για να πάθουν οποιαδήποτε ζημιά, και το 20% απάντησαν ότι μια περίμετρος 102 εκατοστών για τους άνδρες και 89 εκατοστών για τις γυναίκες δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση YouGov ,λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες (42%) γνώριζαν τις τιμές της υψηλής αρτηριακής πίεσης η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, και σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες (46 %) δεν ήξερα τι σημαίνει υγιής Δείκτης Μάζας Σώματος. Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων (34%) δεν γνώριζαν πόση άσκηση θα πρέπει να κάνουν την εβδομάδα. Μόνο το 15 ​% γνώριζαν ότι οι ενήλικες συνιστάται να κάνουν 30 λεπτά άσκησης, πέντε φορές την εβδομάδα για να διατηρήσουν μια υγιή καρδιά.

Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει ότι τα ευρήματα δειχνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι βάζουν την υγεία της καρδιάς τους σε κίνδυνο, επειδή δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Μόλις το 2% των Βρετανών φοβούνται μήπως εμφανίσουν κάποια καρδιακή πάθηση, ποσόστο πολύ κατώτερο από το 33% των ερωτηθέντων που ανησυχούν για την ανάπτυξη της άνοιας, το 29% που φοβούνται τον καρκίνο, το 9% που φοβούνται τη νόσο του κινητικού νευρώνα και το 6% που φοβούνται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.