Τα ζεστά και κρύα επιθέματα βλάπτουν στους μυϊκούς πόνους

Τα ζεστά και κρύα επιθέματα βλάπτουν αντί να βοηθούν τους ασθενείς που πονάνε ή έχουν τραυματιστεί, να επανακάμψουν, όπως προειδοποιούν οι φυσικοθεραπευτές.

Νέες συστάσεις από την Αμερικανική Ένωση Φυσικοθεραπευτών, μια οργάνωση που εκπροσωπεί 88.000 φυσιοθεραπευτές στις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι αυτά τα διορθωτικά μέτρα «αποθαρρύνουν τους ασθενείς από το να δραστηριοποιηθούν». Αυτό καθιστά το χρόνο που χρειάζονται για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους περισσότερο, και αυξάνει τον κίνδυνο τελικά να χρειαστούν ενέσεις ή χειρουργική επέμβαση, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Η νέα καθοδήγηση συνιστά: «Μην απασχολείστε με παθητικούς φυσικούς παράγοντες [π.χ. επιθέματα θερμότητας και παγοκύστες], εκτός εάν είναι απαραίτητο για να διευκολυνθεί η συμμετοχή σας σε ένα ενεργό πρόγραμμα θεραπείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν «περιορισμένες αποδείξεις» ότι η χρήση των κρύων και ζεστών επιθεμάτων λειτουργεί - και ότι οι δραστικές θεραπείες έχουν «μια μεγαλύτερη επίδραση στον πόνο, την κινητικότητα, τη λειτουργία και την ποιότητα της ζωής». Οι ενεργές θεραπείες περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία και ήπια άσκηση.

Σχολιάζοντας τη νέα έκθεση, ο φυσικοθεραπευτής Σάμι Μάργκο συμφώνησε στο ότι οι παγοκύστες και τα επιθέματα θερμότητας μπορούν να βλάψουν τους ασθενείς, εφόσον χρησιμοποιούνται με ακατάλληλο τρόπο. Αλλά, πρόσθεσε ότι εάν χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο που θα βοηθήσει τους ασθενείς να γίνουν ενεργοί και πάλι, τότε η χρήση τους θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη.

«Κατά τις πρώτες ημέρες, όταν ένας τραυματισμός φλεγμαίνει και θα μπορούσε να αιμορραγεί, είναι σκόπιμο να εφαρμοστεί ένα κρύο επίθεμα πάγου γιατί αυτό θα ενθαρρύνει την «αγγειοσυστολή» - το οποίο θα μειώσει τη φλεγμονή και την αιμορραγία. Αλλά μερικοί άνθρωποι στρέφονται στα θερμά επιθέματα τα οποία επιδεινώνουν το πρόβλημα", εξηγούν οι ειδικοί.