Η φαλάκρα προειδοποιεί για επιθετικό καρκίνο στον προστάτη

Οι άνδρες που χάνουν τα μαλλιά τους και έχουν φαλάκρα στην ηλικία των 45 ετών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που διατηρούν τα μαλλιά τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι που χάνουν τα μαλλιά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού τους και έχουν μέτρια μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού τους , είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έναν επιθετικό καρκινικό όγκο στον προστάτη τους.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες, με πάνω από 40.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Μ.Βρετανία. Ο επιθετικός καρκίνος του προστάτη σημαίνει ότι ο όγκος αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι οι μη-επιθετικοί όγκοι.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια βιολογική σχέση μεταξύ της ανδρικής φαλάκρας και του καρκίνου του προστάτη. Και τα δύο προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα των αρσενικών ορμονών-των ανδρογόνων- και των υποδοχέων ανδρογόνων, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα τριχοθυλάκια, ενεργώντας σε έναν υποδοχέα της ορμόνης για να επιβραδύνουν την παραγωγή των μαλλιών. Τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη μόνο σε άνδρες με ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο απώλειας μαλλιών. Αυτή ήταν η φαλάκρα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού και μέτρια μαλλιά αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού, στην ηλικία των 45 ετών. Αλλά είδαμε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για οποιαδήποτε μορφή του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες με άλλες μορφές τριχόπτωσης», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Κουκ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

«Αν και τα δεδομένα μας δείχνουν μια ισχυρή πιθανότητα σχέσης μεταξύ της ανάπτυξης της φαλάκρας και του επιθετικού καρκίνου του προστάτη, είναι πολύ νωρίς για να εφαρμόσουμε αυτές τις διαπιστώσεις για τη φροντίδα των ασθενών», προσέθεσε.