Κάθε υγιής άνθρωπος έχει τουλάχιστον 5 ιούς στο σώμα του

Τουλάχιστον 5 ιούς έχει στο σώμα του ο μέσος υγιής άνθρωπος αλλά είναι υγιής ακριβώς επειδή δεν νοσεί εξαιτίας αυτών.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό βιολογίας "MED Central Biology", είναι η πρώτη αναλυτική καταγραφή της ποικιλίας των ιών στους υγιείς ανθρώπους και δείχνει ότι κατά μέσο όρο ένας υγιής άνθρωπος μεταφέρει πάνω του πέντε ιούς.

Η ανάλυση του DNA που έκαναν οι επιστήμονες δείχνει ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα ιών. Τουλάχιστον ένας ιός εντοπίστηκε στο 92% των ανθρώπων, ενώ μερικοί άνθρωποι είχαν δέκα έως 15 ιούς.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν αυτοί οι... συνεπιβάτες ιοί έχουν αρνητική ή θετική επίπτωση στην υγεία ενός ατόμου, αλλά υποθέτουν ότι, σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να διατηρείται σε εγρήγορση, έτσι ώστε να αμύνεται αποτελεσματικότερα εναντίον των επικίνδυνων μικροοργανισμών.

Η μελέτη αποκάλυψε στο σώμα επτά «οικογένειες» ιών, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του ιού του έρπη που δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα. Για παράδειγμα, οι ερπητικοί ιοί 6 και 7 βρέθηκαν στο στόμα σχεδόν όλων των ατόμων (στο 98%).

Μερικά στελέχη του ιού των θηλωμάτων (HPV) βρέθηκαν στο δέρμα του 75% των ατόμων και στη μύτη του 50%. Ο ιός αυτός βρέθηκε επίσης στον κόλπο του 38% των γυναικών, ενώ μερικές είχαν μερικά επικίνδυνα στελέχη που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Ακόμη, οι αδενοϊοί, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και πνευμονία, ήσαν κοινοί σε πολλά σημεία του σώματος.