H ζάχαρη – και όχι το αλάτι – ένοχη για την υπέρταση

H ζάχαρη – και όχι το αλάτι - είναι ένοχη για την υπέρταση, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρουν, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου επηρεάζουν μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που προκαλεί την επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Οι επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη και το Κάνσας τονίζουν, επίσης, ότι σε μια πρόσφατη μελέτη σε 8.670 Γάλλους ενήλικες δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για πολλά χρόνια οι ειδικοί τόνιζαν ότι θα πρέπει να μειωθεί η ημερήσια πρόσληψη αλατιού και οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Οι ειδικοί λένε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων κατά ένα τέταρτο και έχει κατηγορηθεί για 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Όμως, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Cardiology, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Ντινικολαντόνιο αναφέρουν ότι είναι η ζάχαρη και δεν όχι το αλάτι που μπορεί να είναι πραγματικός αιτιολογικός παράγοντας για την υψηλή πίεση του αίματος.

Η έρευνα αυτή αποτελεί περαιτέρω απόδειξη των κινδύνων για την υγεία από την υπερκατανάλωση της ζάχαρης.

Τον Ιούνιο, εκδόθηκαν νέες κατευθυντήριες γραμμές προτρέποντας το κοινό να περιορίσει την κατανάλωση της ζάχαρης σε πέντε έως επτά κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Ο Δρ. Ντινικολαντόνιο, ερευνητής από το Mid America Heart Institute του Αγίου Λουκά στο Κάνσας Σίτι έρχεται σε αντίθεση με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η μείωση κατανάλωσης αλατιού θα μειώσει τα επίπεδα της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων.

«Εμείς υποστηρίζουμε το αντίθετο, δηλαδή ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη στα επεξεργασμένα τρόφιμα (και πρόσθετα σάκχαρα) και, ως εκ τούτου, να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη, της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, προσθέτει.