Το ξύρισμα του μπικίνι κρύβει κινδύνους

Οι γυναίκες που ξυρίζουν το μπικίνι τους, κινδυνεύουν από επιπλοκές, όπως λοιμώξεις, εγκαύματα, έντονο κνησμό, εξανθήματα ή τραυματισμούς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι 87% των γυναικών αφαιρούν σήμερα όλη ή μερική από την ηβική τρίχα τους, με την πλειοψηφία να χρησιμοποιούν το ξυράφι, ενώ οι υπόλοιπες χρησιμοποιούν το κερί ως μέθοδο αποτρίχωσης.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία επιπλοκή που σχετίζεται με την υγεία, όπως αόρατες περικοπές στην επιδερμίδα που ονομάζονται εκδορές, εισδύουσες τρίχες, μώλωπες ή αλλεργίες. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες ήταν δύο φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές από ό, τι οι πιο αδύνατες και τρεις φορές πιο πιθανό, όταν ξύριζαν όλο την ηβική περιοχή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 333 γυναίκες ηλικίας 16-40 ετών, οι οποίες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια, με ερωτήσεις σχετικές με την ηβική αποτρίχωση. Οι ερευνητές βρήκαν ότι μόνο το 4% όλων των γυναικών είχαν επισκεφθεί ένα φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης για μια επιπλοκή που σχετίζονταν με την ηβική αποτρίχωση τους, ενώ μόνο το 4% είχε συζητήσει με έναν επαγγελματία πώς να κάνει αποτρίχωση στην περιοχή με ασφάλεια. Οι γυναίκες μαύρου χρώματος και οι ισπανόφωνες, ήταν λιγότερο πιθανό από ό, τι οι λευκές γυναίκες να αναφέρουν επιπλοκές, σύμφωνα με την έρευνα. Παρά τις επιπλοκές, μόνο 44 από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν σταματήσει κάθε μέσο αποτρίχωσης.

Στην έκθεση, ο επικεφαλής ερευνητής Αντρέα Ντεμαρία , από το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας Υγείας Γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας , ανέφερε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ζητούν επαγγελματικές συμβουλές για την ασφαλή αποτρίχωση, καθώς οι μικρές επιπλοκές είναι πολύ συνηθισμένες κατά την ηβική αποτρίχωση.