H άνοια “χτυπά” την πόρτα στη μέση ηλικία

Δεκάδες χιλιάδες μεσήλικες κινδυνεύουν από άνοια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Περισσότεροι από 42.000 Βρετανοί κάτω από την ηλικία των 65 ετών, θεωρείται ότι έχουν άνοια- δύο φορές περισσότεροι από ότι παλαιότερα. Αυτό το νούμερο περιλαμβάνει 2.000 περιπτώσεις ασθενών που εμφάνισαν άνοια στην ηλικία των 40 ετών.

Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα προειδοποιούν ότι πολλοί ενήλικες έρχονται αντιμέτωποι μετη νόσο, ενώ εξακολουθούν να εργάζονται, να φροντίζουν τα παιδιά τους και να έχουν οικονομικές εκκρεμότητες όπως ένα δάνειο. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι γιατροί λανθάνουν της διάγνωσης πολλές φορές, λόγω του νεαρού της ηλικίας των ασθενών, καθώς πιστεύουν ότι η άνοια εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους.

Μια έκθεση από την οργάνωση Alzheimer’s Society , κατέδειξε ότι σήμερα διπλάσιοι ενήλικες αναπτύσσουν άνοια στα μέσα της ζωή. Υπάρχουν τώρα 42.325 περιπτώσεις πρώιμης εμφάνισης άνοιας στη Μ. Βρετανία, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν μόνο 17.000 περιπτώσεις. Από αυτές οι 2.010 αφορούν τη δεκαετία των '40, οι 7.700 περιπτώσεις την δεκαετία των 50 και οι 32.000 την δεκαετία των 60 και 707 περιπτώσεις στη δεκαετία των '30. Οι άνδρες βρίσκονται σε ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες – καθώς αντιπροσωπεύουν τα 21,519 περιστατικά των ασθενών σε σύγκριση με τα 20,806, που είναι γυναίκες. Και συνολικά, οι κάτω των 65 ετών θεωρείται ότι ευθύνονται για το ένα τρίτο όλων των περιστατικών άνοιας.

«Ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η άνοια προκαλείται από ασθένειες του εγκεφάλου που δεν κάνουν διακρίσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τζέρεμι Χιου.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι ο αριθμός των Βρετανών με πρώιμη εμφάνιση άνοιας θα αυξηθεί κατά ένα πέμπτο το 2051. Πολλοί από εκείνους που αναπτύσσουν τη νόσο σε νεαρότερη ηλικία έχουν ένα οικογενειακό ιστορικό, ενώ υπάρχει σύνδεση με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και το σύνδρομο Down.